MK | EN | SQ

skopje.gov.mk
Официјален портал на Град Скопје

НАБАВЕНИ 1 000 НОВИ ПЛАСТИЧНИ КОНТЕЈНЕРИ

 

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и директорот на ЈП „Комуналана хигиена“, Ракип Дочи, денеска /05.05.2015 година, вторник ги промовираа новите пластични контејнери за ЈП „Комуналана хигиена“ во Центарот за селекција на отпад на ова јавно претпријатие, кај бензинската пумпа на Макпетрол на булевар Илинден.

- Со цел да се подобри подигањето на отпадот  на територијата на  градот Скопје, набавени се  1 000 нови пластични контејнери, секој со зафатнина од 1,1 м3. Овие контејнери ги задоволуваат стандардите EN 840-2,5,6 и се изработени од нерециклиран високомолекуларен полиетилен, отпорни на високи и ниски температури, ув-зраци, и на хемиски и биолошки влијанија. Се надеваме, а воедно и апелираме и ги замолуваме  граѓаните коишто ќе ги користат, бидејќи се намените за собирање на комуналниот отпад од колективните домаќинства, да не одлагаат во нив запалив отпад, односно да ги чуваат и да не ги палат. Досега се запалени 90 контејнери и е причинета  голема материјална штета. Градот Скопје за да се побри општата хигиена во градот има набавено и 2 големи камиони за миење и чистење на улиците, а оваа година планираме да набавиме уште 2 нови, а намерата ни е за секоја општина да набавиме по еден камион што ќе се користи за одржување на хигиената на улиците. Но, тоа е што е најзначајно и сакам да го потенцирам  е што ЈП „Комунална хигиена“ од претпријатие со долг од 7 милиони денари во 2007 година стана самодржливо и од сопствени средства набавува опрема за работа- истакна градоначалникот Трајановски.

Во претстојниот период, овие контејнери ќе бидат поставувани на оние локации во градот каде што досега имаше поставено метални контејнери, а ќе се празнат со постојните возила на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје.

Директорот на ЈП „Комуналана хигиена“, Ракип Дочи,  изјави дека со цел градот Скопје да наликува на другите европски градови секоја вечер 8 цистерни ги мијат неговите улици и се набавени контејнери со рамен капак  кој се отвора со механизам што се придвижува со нога.

Назад   

Креиран од UserAA на 05.05.2015
ИНСТИТУЦИИ

 

НАЈАВИ
30.11.2019 ЗАПОЧНА ПОСТАПКАТА ЗА СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ НА ГРАЃАНИТЕ ЗА НАБАВКА НА ИНВЕРТЕР КЛИМА УРЕДИ
30.11.2019 СУБВЕНЦИИ ЗА НАБАВКА НА ПЕЧКИ НА ПЕЛЕТИ
30.11.2019 ГРАД СКОПЈЕ ПРОДОЛЖУВА СО СУБВЕНЦИОНИРАЊЕТО НА ЧИСТЕЊЕТО НА ОЏАЦИТЕ ВО СКОПЈЕ
ПРОЦЕДУРИ И УСЛУГИ ЗА ЛОКАЛНИ ДАНОЦИ .

Facebook       Twitter        Youtube Channel

 


Администрација |  Контакт |  Прашања |  Разгледници
Copyright(C)2009 Град Скопје
Посетители: 13103794