MK | EN | SQ

skopje.gov.mk
Официјален портал на Град Скопје

СЕ САДАТ ДРВЈА НА ПОВЕЌЕ ЛОКАЦИИ ВО ГРАДОТ

Бригадите на ЈП”Паркови и зеленило” деновиве садеа дрвја во повеќе скопски општини, меѓу кои Карпош, Аеродром и Ѓорче Петров.

Во Општина Карпош, во акцијата за садење дрвја, ископани се околу 700 дупки и во нив е насадена висока вегетација: листопадни и зимзелени садници. Во акцијата се опфатени површините покрај кејот на реката Вардар, кај Скејт паркот, пред хотелот Александар Палас и дворовите на сите градинки и основни училишта во општината. Насадени се листопадни дрвја од видовите јавор, јасен и каталпа и зимзелени дрвја од видовите туја апликата и смрча.

Во општина Аеродром, ископани се 200 дупки, во кои во текот на наредната недела ќе бидат насадени листопадни садници од видовите јавор и јасен. Ископани се дупки во населбата Ново Лисиче, околу основното училиште “Ѓорѓија Пулевски“, покрај патеките, околу ТЦ “Бисер“, кај игралиштето, во населбата Мичурин пред училиштето “Блаже Конески” и зад фонтаната, како и на улица Владимир Комаров зад ТЦ “Скопјанка”.

Во парковските површини на општина Ѓорче Петров вкомпонирани се и насадени вкупно 255 дрвја, од кои 211 зимзелени и 42 листопадни дрвја. Хортикултурното уредување во паркот ќе продолжи до 20 февруари до кога ќе треба да се досадат уште садници.

Назад   

Креиран од sofka на 15.02.2008
ИНСТИТУЦИИ

 

НАЈАВИ
30.11.2019 ГРАД СКОПЈЕ ПРОДОЛЖУВА СО СУБВЕНЦИОНИРАЊЕТО НА ЧИСТЕЊЕТО НА ОЏАЦИТЕ ВО СКОПЈЕ
ПРОЦЕДУРИ И УСЛУГИ ЗА ЛОКАЛНИ ДАНОЦИ .

Facebook       Twitter        Youtube Channel

 


Администрација |  Контакт |  Прашања |  Разгледници
Copyright(C)2009 Град Скопје
Посетители: 13221264