MK | EN | SQ

skopje.gov.mk
Официјален портал на Град Скопје

ГРАДОНАЧAЛНИКОТ ШИЛЕГОВ НА ОФИЦИЈАЛНИ СРЕДБИ ВО ТИРАНА
 

 

Градоначaлникот Петре Шилегов вчера присуствуваше на управниот одбор на НАЛАС – Мрежата на асоцијации на локални самоуправи од Југоисточна Европа, кој се одржува во Тирана, Албанија. На конференцијата беше усвоен буџетот и програмата на НАЛАС за 2019 година, а беше разгледана и компаративната студија за финансиските состојби на единиците на локалната самоуправа во земјите членки. Присутните ја одобрија и предлог-програмата за Генералното собрание на НАЛАС кое ќе се одржи во Скопје, на 11 април.

 

 

 

Шилегов вчера се сретна и со градоначалникот на Тирана, Ерион Велиај. Двајцата колеги разговараа за зајакнување на односите меѓу двата збратимени града и за размена на позитивни искуства. На билатералната средба присуствуваа и директорите на јавните претпријатија „Комунална хигиена“, „Улици и патишта“, „Паркови и зеленило“ и ЈСП.

На средбата, градоначалникот Шилегов ја пофали брзата трансформација на Тирана и изрази желба да се продлабочи соработката што ја негуваат двата града, како и размената на искуства од различни области на урбаното живеење.

 

 


Градоначалникот Велиај, пак, истакна дека двата града можат многу да научат еден од друг, негувајќи го долгогодишното пријателство, особено кога Албанија и Северна Македонија сигурно чекорат по патот на ЕУ интеграциите и НАТО.

На почетокот на март, годинава, се очекува градоначалникот на Тирана да го посети Скопје.

Назад   

Креиран од UserAA на 22.02.2019
ИНСТИТУЦИИ

 

НАЈАВИ
30.11.2019 ГРАД СКОПЈЕ ПРОДОЛЖУВА СО СУБВЕНЦИОНИРАЊЕТО НА ЧИСТЕЊЕТО НА ОЏАЦИТЕ ВО СКОПЈЕ
ПРОЦЕДУРИ И УСЛУГИ ЗА ЛОКАЛНИ ДАНОЦИ .

Facebook       Twitter        Youtube Channel

 


Администрација |  Контакт |  Прашања |  Разгледници
Copyright(C)2009 Град Скопје
Посетители: 13196283