MK | EN | SQ

www.skopje.gov.mk
Официјален портал на Град Скопје
Времето во Скопје
Прогноза  |  Полен
Квалитет на воздух
РЕДОВНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА КВАЛИТЕТОТ НА ВОЗДУХОТ НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ГРАД СКОПЈЕ  
„СКОПЈЕ ДИШЕ“
 
На веб-страницата на Град Скопје, www.skopje.gov.mk, граѓаните можат да се информираат за состојбата на воздухот што го дишат. Проектот под наслов „ СКОПЈЕ ДИШЕ“ започна со поставување на првата станица за следење на квалитетот на воздухот со дисплеј за презентација на податоците на улица Македонија во почетокот на Фебруари 2011 година. Градот Скопје предвидува проширување на проектот со поставување на нови мерни уреди за следење и прикажување на квалитетот на воздухот и во останатите општини.

Мониторинг станицата врши мерење на параметрите: сулфур диоксид, азотни оксиди, јаглерод моноксид и суспендирани честички со големина до 10 микро метри.

Мерењата се во согласност со „Уредбата за гранични вредности за нивоа и видови на загадувачки супстанции во амбиентен воздух и прагови на алармирање, рокови за постигнување на граничните вредности, маргини на толеранција за гранична вредност, целни вредности и долгорочни цели“, објавена во службен весник број 50/2005 која стапи на сила од 01.01.2007 год и Уредбата за гранични вредности на загадувачките супстанции одредени за 2011 година.

Индексот за квалитет на воздух и препораките за граѓаните се одредуваат согласно на Европските и Американските практики за информирање према табелата дадена подолу:

PM10  (μg/m3)

24час. просек

CO (mg/m3)

8час. просек

SO2 (μg/m3)

1час. просек

NO2 (μg/m3)

1час. просек

AQI

Информација за граганите

0 - 50

0.0 - 10.0

0.0 - 350

0.0-200

0 - 50

Добар

Нема

51 - 150

10.01 – 20.00

351 - 1500

201-400

51 - 100

Умерен

Премногу осетливите лица треба да го намалат изложувањето и престојот надвор

151 - 250

20.01 –30.00

1501-2500

401-800

101 - 150

Нездрав за осетливи групи граѓани

Деца и возрасни, како и лица со белодробни заболувања и астматичари, треба да го намалат изложувањето и престојот надвор

251 - 350

30.01 –45.00

2501 - 3500

801-1200

151 - 200

Нездрав

Деца и возрасни, како и лица со белодробни заболувања и астматичари,треба да го избегнат изложувањето и престојот надвор. Сите останати, а особено деца, треба да го намалат подолгото изложувањето и престојот надвор.

351 - 450

45.01 – 70.00

3501 - 6500

1201- 2400

201 - 300

Многу нездрав

Деца и возрасни, како и лица со белодробни заболувања и астматичари, да не излегуваат надвор. Сите останати, особено деца, треба да го избегнуваат изложувањето и престојот надвор.

420 - 500

70.01 – 100.00

6501 - 8500

2401 - 3200

301 - 400

Опасно

Сите треба да избегнуваат секаква физичка активност надвор

501 - 600

100.01120

8501- 10000

3201 - 4000

401 - 500

Опасно

Сите треба да избегнуваат секаква физичка активност надвор

Локација на мерната станица за мониторинг на амбиентниот воздух на Град Скопје во О. Центар:

 

Мерни вредности и приказ во живо на параметрите за квалитет на воздух во:

Центар, Ул. Македонија   ( http://www.skopjecentar.ekoinformatika.mk/ )


| Најава
Администрација |  Контакт |  Прашања |  Разгледници
Copyright(C)2009 Град Скопје
Посетители: 5957693
ティンバーランド ブーツ ティンバーランド ブーツ カスタム ティンバーランド ブーツ ホワイト ティンバーランド ブーツ メンズ ティンバーランド ブーツ メンズ 6インチ ティンバーランド ブーツ メンズ コーデ ティンバーランド ブーツ メンズ コーディネート ティンバーランド ブーツ メンズ サイズ ティンバーランド ブーツ メンズ 赤 ティンバーランド ブーツ メンズ 黒 ティンバーランド ブーツ メンズ 人気 ティンバーランド ブーツ メンズ 新作 ティンバーランド ブーツ レディース ティンバーランド ブーツ レディース コーディネート ティンバーランド ブーツ 登山 ティンバーランド ブーツ 店舗 ティンバーランドブーツ激安 ティンバーランド ブーツ 激安 ティンバーランド ブーツ 履き方 ティンバーランド ブーツ 通販 ティンバーランド ブーツ 限定 ティンバーランド ブーツ 着こなし ティンバーランド リュック ティンバーランド レディース ティンバーランド レディース アウトレット ティンバーランド レディース コーデ ティンバーランド レディース コーディネート ティンバーランド レディース スニーカー ティンバーランド レディース ヒール ティンバーランド レディース ピンク ティンバーランド レディース ブーツ ティンバーランド レディース ロールトップブーツ ティンバーランド レディース ロングブーツ ティンバーランド レディース 靴 ティンバーランド 白 ティンバーランド 店舗 ティンバーランド 激安 ティンバーランド激安通販 ティンバーランド 時計 ティンバーランド 手入れ ティンバーランド通販 ティンバーランド 通販 ティンバーランド 新作 ティンバーランド靴 ティンバーランド 靴 ティンバーランド 靴 アウトレット ティンバーランド 靴 サイズ ティンバーランド 靴 メンズ ティンバーランド 靴 レディース ティンバーランド 靴 白 ティンバーランド 靴 市原隼人 ティンバーランド 靴 夏 ティンバーランド 靴 折りたたみ Timberland 6インチ Timberland 6インチブーツ Timberland 6インチメンズ Timberland アウトレット Timberland アウトレット アウター Timberland アウトレット レディース Timberland アウトレット 店舗 Timberland カスタム Timberland キッズ Timberland コーディネート Timberland サイズ Timberland サンダル Timberland シューズ Timberland スニーカ Timberland スニーカー Timberland スニーカー ハイカット Timberland スニーカーブーツ Timberland スニーカーメンズ Timberland スニーカー メンズ Timberland スニーカー新作 Timberland デッキシューズ Timberland ファッション Timberland ブーツ Timberland ブーツ 73516 Timberland ブーツ カスタム Timberland ブーツ サイズ Timberland ブーツ ホワイト Timberland ブーツ メンズ Timberland ブーツ メンズ 6インチ Timberland ブーツ メンズ コーデ Timberland ブーツ メンズ コーディネート Timberland ブーツ メンズ サイズ Timberland ブーツ メンズ 赤 Timberland ブーツ メンズ 黒 Timberland ブーツ メンズ 人気 Timberland ブーツ メンズ 新作 Timberland ブーツ レディース Timberland ブーツ ロールトップ Timberland ブーツ 登山 Timberland ブーツ 店舗 Timberland ブーツ 黒 Timberland ブーツ激安 Timberland ブーツ 履き方 Timberland ブーツ 手入れ Timberland ブーツ 価格 Timberland ブーツ 通販 Timberland ブーツ 限定 Timberland ブーツ 着こなし Timberland リュック Timberland レディース ズームコービー8 ズームコービー9 ズームコービー コービー8 バッシュ コービー9 バッシュ ナイキ コービー8 ナイキ コービー9 バッシュ コービー8 バッシュ コービー9 ナイキ コービー ナイキズームコービー8 ナイキズームコービー9 コービー バッシュ ナイキ バッシュ コービー ナイキズームコービー バスケットシューズ コービー コービー バッシュ8 コービー バッシュ9 バッシュ コービー バッシュ ナイキ コービー コービー8システム ナイキ コービー8 システム ナイキ コービー9 システム バスケットボールシューズ コービー バスケットシューズ コービー8 バスケットシューズ コービー9 コービー バッシュ最新 ズームコービー8システム ズームコービー9システム バッシュ ズームコービー8 バッシュ ズームコービー9 zoom kobe 8 zoom kobe 9 コービー 8 コービー 9 ズームコービー7 ナイキズームコービー7 コービー バッシュ ナイキ コービー7 ナイキ コービー バッシュ コービー7 ズームコービー7エリート コービー7 評価 ズームコービー7 性能 エアズームコービー7 zoom kobe 7 ctr360 マエストリ ctr360 マエストリ4 ctr360 マエストリ3 ctr360 マエストリ2 NIKE ctr360 マエストリ ナイキ マーキュリアル ヴェイパー 7 ナイキ マーキュリアル ヴェイパー 9 マーキュリアル ヴェイパー 7 FG cr7 ナイキ マーキュリアル ヴェイパー 8 マーキュリアル ヴェイパー 9 マーキュリアル ヴェイパー 8 マーキュリアル ヴェイパー 7 サッカー 香川 ナイキ トータル90 トータル90 新作 ナイキ ハイパーヴェノム ファントム
2014/12/11 21:46:13
http://www.kosplei.com Nike Free RunRalph Lauren Poloabercrombie femme