MK | EN | SQ

www.skopje.gov.mk
Официјален портал на Град Скопје
Времето во Скопје
Прогноза
Олаф V

Олаф V, кралот на Норвешка, е прогласен за Почесен граѓанин на Град Скопје на 7 септември 1966 година.

Олаф V (Олаф Александар Едвард Кристијан Фредерик) е роден на 2 јули 1903 година во Appleton House во близината на Sandringham, Англија. Внук е на англискиот крал Едвард VII и правнук на Кралицата Викторија. Олаф V e крал на Норвешка од 1957 до 1991 година, син и престолонаследникот на Хакон VII.

За време на германската инвазија на Норвешка, Олаф зазема активно учество во ослободувањето. Во 1944 година ја презема врховната команда на норвешките воени сили, а во 1945 година се враќа во Норвешка. Него го наследува неговиот единствен син, Харолд V.


| Најава
Администрација |  Контакт |  Прашања |  Разгледници
Copyright(C)2009 Град Скопје
Посетители: 12748672